17 speed-dates under en vecka för att minska ungdomsarbetslösheten

Tillsammans med tio föreningar i Gävleborg arrangeras speed-dates mellan arbetslösa ungdomar och företag, målet är att ungdomarna ska få praktik och ta första steget ut i arbetslivet... 

Gävleborgs län har under en lång tid toppat listorna för högst ungdomsarbetslöshet i Sverige. Detta är något Brynäs IFs verksamhet En bra start arbetar för att förändra. Därför samarbetar En bra start med föreningar från Gävleborgs alla kommuner och tillsammans med Arbetsförmedlingen arrangeras under vecka 4, flera Speed-date-aktiviteter i regionen, där arbetssökande ungdomar får träffa företagare. Vi gör detta tillsammans för att sänka ungdomsarbetslösheten. Målet är att speed-dates ska leda till en praktikplats hos företagen för ungdomarna. Totalt arrangeras elva speed-dates i Gävleborg och ytterligare sex speed-dates arrangeras via SHL-klubbar runt om i Sverige, allt sker under vecka 4.

-Vi skapade modellen Vägen in för att bryta utanförskap och få in fler ungdomar in i värmen på en arbetsplats och in i arbetslivet. Modellen fungerar bra och vi ser goda effekter redan efter ett antal speed-dates och praktikperioder. Våra tre speed-dates under hösten genererade 25 praktikplatser, det ska bli häftigt att se vad vi kan nå för resultat av hela 17 speed-dates på olika orter, säger Caroline Markström som arbetar som projektledare för En bra start.

Just praktik har visat sig vara en effektiv väg för ungdomar att komma in i arbetslivet eller ta steget till vidareutbildning. På en Speed-date får arbetsgivare chansen att möta arbetssökande ungdomar som vill lära sig mer om arbetslivet och knyta nya kontakter genom en praktikplats. Praktiken pågår under 3 månader, allt enligt En bra starts modell Vägen In.

-Jag har blivit mer öppen och vågar ta för mig på ett annat sätt, ger mig in i diskussioner. Jag känner mig starkare som person, Vägen in var en bra räddning för mig, jag var rastlös under mina 3 månader hemma som arbetslös, berättar Emma Davidsson som är en av deltagarna i Vägen in.

Länsförsäkringar Gävleborg och Gävle Energi är två av de företag som under hösten har varit aktiva inom Vägen in.

-Praktik genom Vägen in är ett sätt att få en första rad på ett CV, ett sätt att för ungdomar att se hur det är att vara i arbetslivet och kanske det viktigaste att få vara en del av ett sammanhang, säger Magnus Bigenius från Länsförsäkringar Gävleborg.

-Det är en fantastisk sak att se de här ungdomarna växa, det är en inspiration in i verksamheten och för oss övriga. Vi får in nya idéer och tankar, säger Ove Nilsson från Gävle Energi.

Här kan du läsa mer om Praktikmodellen En bra start har skapat >>>

Är du och ditt företag intresserade av att delta samt vara med att skapa nya möjligheter för ungdomarna och göra en samhällsinsats för regionen? Sker en speed-date på din ort? Se i listan nedan och anmäl er för att vara en del av Vägen In tillsammans med din lokala förening. Tillsammans har vi möjlighet att öppna dörrarna till praktiska erfarenheter och ge vårt läns ungdomar en första rad på sin CV.

Speed-dates vecka 4

Måndag 22/1

Bergsjö IF – Bergsjögården, kl 07.30-09.30
Företag anmäler sig till Sven Strandberg, svst3@hotmail.com eller 070 3831721

Sandvikens IF- Folkets hus i Sandviken, kl 07.30-09.30
Företag anmäler sig till Hanna Bergfoth, hanna@sandvikensif.se eller 0706650564

 

Tisdag 23/1

Edsbyn Bandy - Svenska fönster Arena, kl 07.30-09.30
Företag anmäler sig till: Fanny Gunnarsson fanny.gunnarsson@bandybyn.se eller 0730661146.

 

Onsdag 24/1

Bollnäs Bandy- Arbetsförmedlingen (navet) i Bollnäs, kl 07.30-09.30
Företag anmäler sig till: Jonny Skoglund jonny.skoglund@giffarna.se eller 0720665559

Torsåkers IF- Arbetsförmedlingen i Hofors, kl 07.30-09.30
Företag anmäler sig till Birgitta Osmund Eriksson, birgitta.thomas@osmund.se eller 0738225056

 

Torsdag 25/1

Brynäs IF- Arbetsförmedlingen Gävle, kl 07.30-09.30, företag anmäler sig till; caroline.markstrom@brynas.se eller via telefon 073-633 33 70

Ljusdal Bandy- Länsförsäkringar i Ljusdal, kl 07.30-09.30
Företag anmälan till; Ljusdal Bandyklubb: Michael Vallin, marknad@ljusdalbandy.se eller 0702853898

SUIF Söderhamn Bordtennis- Arbetsförmedlingen, Köpmangatan 21, kl 07.30-09.30
Företag anmäler sig till Anders Eriksson anders.eriksson@soderhamn.se

 

Fredag 26/1

Brynäs IF tillsammans med Gefle IF- Arbetsförmedlingen Gävle, kl 07.30-09.30
Företag anmäler sig till Ann-Sofie Lundblad ann-sofie.lundblad@geflefotboll.com eller 0733245484 eller till; caroline.markstrom@brynas.se eller via telefon 073-633 33 70

Ljusdal Bandy- LF Ljusdal , kl 07.30-09.30
Företag anmälan till; Ljusdal Bandyklubb: Michael Vallin, marknad@ljusdalbandy.se eller 0702853898

Hudik Hockey- Arbetsförmedlingen i Hudiksvall, kl 07.30-09.30
Företag anmäler sig till: Fredrik Jönsson, fredrik.jonsson@hudikhockey.se eller 0708268559

 

Bakgrundsinformation

Brynäs IF är en anrik förening som bildades 1912. Vi har många medlemmar och supporters över hela Sverige och vårt varumärke är välkänt. 

Brynäs IF har en gedigen historia som vi vill värna om samtidigt som vi alltid blickar framåt och ser alla möjligheter som finns med vår fina Gavlerinken Arena. 
Vid sidan av den sportslige verksamheten bedriver även Brynäs IF den sociala verksamheten En bra start, som arbetar för att fler barn och unga ska få en bra start i livet. 

En bra start är ett verksamhetsområde i Brynäs IF, med fokus på det som händer vid sidan av isen. Tillsammans med UNICEF och Brynäs IF:s starka partners och i samverkan med många andra goda krafter och föreningar arbetar vi för att alla barn och unga ska få en bra start i livet. 

En bra start bidrar genom att komplettera skolmiljön med förebilder och inspirera i arbetet med barnkonventionen, stärka ideella ledare med utbildning samt genom att ge alla barn möjlighet att delta i kreativa och meningsfulla aktiviteter på fritiden. En bra start arbetar också för att fler ungdomar ska komma ut i praktik som på sikt bidrar till att fler ungdomar får anställning eller vidareutbildar sig.

En bra start arbetar också för att fler föreningar ska hitta sin väg att öka sitt samhällsengagemang på ett för föreningen hållbart sätt. Det gör vi bland annat genom att sprida våra kunskaper och erfarenheter samtidigt som vi lär av föreningarna och på så sätt utvecklas vi tillsammans.