En bra start för att minska ungdomsarbetslösheten

I samband med torsdagens hemmamatch besökte Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg med representanter Gavlerinken för att träffa ansvariga för En Bra start, Brynäs IF och föreningens största partners.

Målet med besöket var att ta del av den samverkansmodell Vägen in som Arbetsförmedlingen, Brynäs IF och föreningens partners arbetar utifrån och just nu utvecklar och förbereder för spridning. Vägen in skapar möjlighet för arbetslösa ungdomar att få en praktikplats hos företag. Fokus är att bryta utanförskap och förflytta ungdomar från ett liv utanför arbetsmarknaden till gemenskapen på en arbetsplats genom idrottsföreningarnas stora partnernätverk.

-Det krävs nya samverkansformer för att lösa dagens samhällsutmaningar. För Arbetsförmedlingen är det här samarbetet en möjlighet att få kontakt med föreningarnas företagsnätverk och genom Brynäs modell sammanföra ungdomar med företag över hela Sverige, berättar Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Under mötet signerades även en nationell överenskommelse mellan Brynäs IF Arbetsförmedlingen och SHL. Överenskommelsen innebär att samverkansmodellen, som Brynäs IF just nu arbetar fram med Arbetsförmedlingen och partners, kommer att spridas över Sverige med start 2018, då modellen implementeras hos föreningar i Gävleborg och hos samtliga SHL-klubbar.

Mikael Sjöberg berömmer Brynäs IF för klubbens innovativa arbete med En bra start, och med modellen Vägen in och tror att inkluderingen av fler föreningar och hela SHL kommer ge stor effekt.

-Det jag gillar mest är att det här känns så genuint i Brynäs IF och att helheten är genomtänkt, välarbetat och det finns en långsiktig plan, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Från Brynäs IF och En bra start, deltog Johan Cahling, vice klubbdirektör och ansvarig affärsutvecklare och Caroline Markström projektledare En bra start. Både Cahling och Markström arbetar dagligen med utvecklingen av Vägen in.

-Det här mötet var ytterligare ett steg på vägen för att tillsammans skapa en hållbar modell som kommer att sänka ungdomsarbetslösheten i Gävleborg och i Sverige. En viktig del i utvecklingen är att bygga struktur och relationer med Arbetsförmedlingen på flera olika nivåer, runt om i hela Sverige. Det här var första gången vi träffade Mikael Sjöberg och det känns bra att vi nu delar samma bild med honom om det som komma skall.

Cahling förklarar också varför Brynäs IF nu kommer att sprida modellen till alla klubbar i SHL:

-I samhället är vi i ett och samma lag och för oss är det naturligt att involvera fler och framför allt vår SHL-kollegor i arbetet. Tillsammans tror jag också att vi kan bli en av Sveriges starkaste samhällskrafter och vi börjar med att fokusera på att sänka ungdomsarbetslösheten i våra städer, regioner och i hela Sverige avslutar Johan Cahling.

Se intervjun med Mikael Sjöberg och Johan Cahling från Gavlerinkens studio

Läs mer om Vägen in och En bra start här >>>