En bra start arbetar för att sänka ungdomsarbetslösheten


En bra start har tillsammans med sina partners och Arbetsförmedlingen arbetat fram en grundstruktur och arbetsmodell, Vägen in. Klubbarna samlar företagsrepresentanter som får möta arbetssökande ungdomar genom speed-date-aktiviteter. Målet är praktikplatser till arbetslösa ungdomar.

-Vägen in är en jättespännande modell och det är så roligt att få vara med och bidra till att bli starkare och mer hållbara samhällskrafter tillsammans med de andra klubbarna i Ett bra nätverk. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Caroline Markström projektledare En bra start.

Vägen in har nu börjat att applicerats på de andra klubbarna i Ett bra nätverk. Ljusdal Bandy och Hudik Hockey var först ut efter Brynäs IF. På speed-date-aktiviteten som Hudik Hockey arrangerade deltog 15 st företag och 65 st ungdomar. Resultatet blev 8 praktikplatser och dessutom var 20 arbetslösa ungdomar på studiebesök hos flera av företagen. Nästa speed-date är vecka 4 2018.

-Fantastiskt roligt att vi alla berörda parter tillsammans kunde skapa både praktikplatser och studiebesök för att bryta utanförskapet och bidra till en ljusare framtid för ungdomarna och för hela Hudiksvall. Att minska på ungdomsarbetslösheten är ett långsiktigt hållbarhetsarbete och detta är bara början, säger Fredrik Jönsson, försäljnings- och marknadsansvarig Hudik Hockey.

-Om vi inte arbetar för minskad ungdomsarbetslösheten i länet, kommer vi i framtiden stå utan medarbetare, kunder och leverantörer vilket kommer påverka alla i länet inklusive Hudik Hockey. Och där kan vi nyttja vårt företagsnätverk på ca 250 företag för att få ut arbetslösa ungdomar i praktik, fortsätter Jönsson.

Även Ljusdal Bandy och Brynäs IF kommer att genomföra speed-date-aktiviteter igen efter nyår och ambitionen är att alla klubbar i Ett bra nätverk ska genomföra speed-date-aktiviteter, det kommer då att genomföras speed-date-aktiviteter i varje kommun i Gävleborg. Brynäs IF har nästa speed-date den 26 januari på Arbetsförmedlingen, denna gång tillsammans med Gefle IF Fotboll.

-Det är otroligt positivt att vi som två stora grannföreningar använder vår kraft och våra starka partnernätverk tillsammans för att göra någonting bra för vår region, säger Markström.

Även SHL med dess klubbar och tillsammans Arbetsförmedlingen och står i startgroparna för att arbeta med Vägen in. Målet är att SHL med dess klubbar ska bli en hållbar samhällskraft som bidrar till att minska arbetslösheten i Sverige.

Vill du som företagare vara med på speed-date-aktivitet i januari?

Ta kontakt med Caroline Markström, caroline.markstrom@brynas.se

Läs mer om ett bra nätverk här >>>

Läs mer om SHLs arbete med Vägen in >>>