"I slutändan är det vi ledare som lär oss utav barnen"

Nu är vårens 12 deltagare i Ledarskapsakademin examinerade. Vi har tagit ett snack med Stefan Utby som är ansvarig för Ledarskapsakademin om hans tankar kring vårens kurs.


Stefan, nu är vårens kurs avslutad. Hur summerar du den bäst?
– Väldigt lyckosam, kort och gott. Det var många som sökte så det var svårt att ta ut deltagarna. Men det blev en otroligt bra grupp som arbetade bra ihop. Ledarskapsakademin har blivit både omtalat och populärt så jag tror att ansökningarna kommer öka ännu mer till hösten.

Ni har hunnit med en hel den under dessa 12 träffar, kan du berätta lite om vad ni gjort?
– Som du säger så har vi hunnit med väldigt mycket. Leif Höglund som föreläst på sex av träffarna om grunden i ledarskapet har återigen gjort det med bravur, det har varit väldigt givande. Vi har också hunnit med att ha föreläsningar om allt från barnkonventionen, barn med behov av särskilt stöd och positivt ledarskap för att nämna några. Kursen är bred på så sätt att vi fördjupat oss i många olika scenarier att vara ledare.

Många av deltagarna lyfte fram föreläsningen med Jim Thuresson som riktigt lärorik, varför det tror du?
– Han ger enormt mycket energi och ett väldigt bra budskap i alla sina föreläsningar. Jim pratar om att se möjligheter, glädje och ett positivt ledarskap. Han gör det på ett sätt som är otroligt fascinerande. Jag önskar att alla fick höra Jim hålla en föreläsning, han är helt otrolig.

Vad skulle du säga är mest minnesvärt från vårens kurs?
– Den största upplevelsen för min egen del var föreläsningen med Kajsa Svaleryd som handlade om normer flicka-pojke. Det var otroligt lärorikt och något jag tar med mig in i framtida arbete. Det var en tankeställare.
– Sedan var det en häftig känsla när gruppen börjar öppna sig för varandra. Det dröjer alltid några träffar innan samtliga är där, men när det händer är det otroligt häftigt.

Kunde man se någon skillnad på deltagarna från dag ett till sista dagen?
– Ja, verkligen! Det är så häftigt med gruppdynamik och hur den växer samman. Gruppen har exakt samma process som delar av själva utbildningen förklarar. Det sista jag hörde var att den här gruppen hade bestämt sig för att fortsätta hålla kontakten och att de skulle anordna en grillkväll i sommar. De lyckades verkligen få en bra dynamik i gruppen.

Blir man någonsin fullärd inom ledarskapet tror du?
– Nej, aldrig. Barngrupperna ser annorlunda ut och varje årskull är unik på sitt sätt. Det förändras hela tiden och som ledare så det gäller att hänga med i utvecklingen. Vi ledare lär våra ungdomar i deras resa framåt, men i slutändan är det vi ledare som lär oss utav barnen på många plan. Det blir som en riktigt bra cirkel, helt fantastiskt. 

Hur är det att vara ansvarig för Ledarskapsakademin?
– Det är otroligt lärorikt. Jag lär mig hela tiden också, både av föreläsarna men också av deltagarna. Vi lär alla varandra, och det är det som är det bästa.

Vad är det som händer härnäst?
– 
I september kan man ansöka om en plats till höstens kurs. Vi går ut med länk på våra kanaler om vart och när ansökan ska vara oss tillhanda. Paketet som sådant är vi väldigt nöjda med och det kommer vi köra vidare på. Några av föreläsarna kommer tillbaka och pratar om respektive inriktning, bland andra Måns Löf, Kajsa Svaleryd och Jim Thuresson.

Några förändringar/överraskningar till höstens kurs som du kan hinta om redan nu?
– I det stora hela så kommer det likadan ut, men lite förändringar blir det. Vi kan komma att göra fler större föreläsningar där vi bjuder in föreningar och organisationer. Precis som vi gjorde med Jim Thuressons föreläsning, så kanske vi gör med en eller två föreläsare till nästa kurs. På så sätt bygger vi upp nätverket ännu mer som fler kan ta del av. Jag längtar redan till höstens Ledarskapsakademi.