”Tillsammans med En bra start ska vi ge möjligheten och nycklar till elevernas egen kunskapsbank”

En bra start och Mattecentrum har kommit överens om ett treårigt samarbete. Genom olika aktiviteter ska samarbetet bidra till att fler elever klarar sin utbildning i Gävle och i regionen. 


Mattecentrum ses som nordens största läxhjälpsgivare i matematik och är ett komplement till Sveriges lärarkår. Det är nästan 5000 elever i veckan som besöker Mattecentrums räknestugor runt om i landet för att få hjälp med sin utbildning. Volontärerna i räknestugorna är alltifrån ingenjörer till matematiker och hjälper eleverna att komma över tröskeln för att komma vidare i sin utbildning. Vi har pratat med Karolina Lisslö, generalsekreterare på Mattecentrum om hur samarbetet kommer se ut.

Karolina, varför behövs Mattecentrum?
– Vi slåss för är att det ska vara jämställt och demokratiskt att inhämta kunskap. Vi vet att det inte ser ut så idag, då faktorer som var du bor i landet, vilken skola du går i, vilken utbildningsnivå dina föräldrar har eller vilken familjesammansättning du har spelar in. Alla har inte tillgång till privat läxhjälp i hemmet eller jätteengagerade föräldrar med massvis med tid att sitta med dig. Vi tycker att alla ska ha möjligheten att komma och träffa någon som är kunnig inom matematik. Det är en rättighet som barn har, alla har rätt att klara sin skolgång.

Är det enbart elever som har svårt för matematik som besöker räknestugorna?
– Nej, absolut inte. Vi har också elever som ligger i framkant men som vill lära sig ännu mer. Vi vill att alla ska få den kunskapsinhämtningen och den utmaningen eller de stödet som varje individ känner att de vill eller har behov av. I våra räknestugor tar man med sig den matematik man själv vill lära sig. Vi finns för alla som vill och behöver.

Och nu står det klart att det blir ett treårigt samarbete med verksamheten En bra start. Hur kommer samarbetet se ut?
– Idag finns en räknestuga på Vasaskolan i Gävle men till hösten kommer vi att starta upp ännu en till, och den kommer att startas på Sätraskolan. Det blir vårt första gemensamma projekt. Och på sikt vill vi förankra det här och finnas till för ännu fler. Vi vill ge alla barn möjligheten att klara sina kunskapsmål i matematik.

Jag har hört att ni tillsammans med En bra start ska försöka slå ett världsrekord också. Vad handlar det om?
– Vi har som avsikt att sprida vårt budskap och att få till världens största räknestuga. Idag har Nigeria rekordet på 2300 elever som är samlade vid ett och samma tillfälle för att räkna matematik. Det kommer vi garanterat att försöka ge oss på och sätta Sverige som nya världsmästare. Tanken är att börja i Gavlerinken Arena för att sedan utmana Globen och kanske till och med Friends Arena.
– Det är ett sätt att lyfta matematiken, att göra det på ett roligt sätt. Det är mycket lättare att bli bättre på något man tycker är roligt och förstår.

Vad har ni för visioner och målsättningar i framtiden?
– Att alla barn ska klara sina mål inom matematiken. Vi vill tillsammans med En bra start ge möjligheten och nycklar till elevernas egen kunskapsbank och sin upptäcktsfärd mot sin egen framtid. 

Läs mer om samarbetet här..