Praktik - En bra start på arbetslivet

Under vecka 4 arrangerades speeddates där företag fick träffa arbetssökande ungdomar. Målet är att få ut ungdomarna i praktik och sedan i fast arbete. Det blev lärorika och minnesvärda möten mellan ungdomarna, företagen och föreningarna som arrangerade speed-daten, för många blev det En bra start på arbetslivet.

 

Under vecka 4 genomfördes totalt 10 st speed-date-aktiviteter runt om i Gävleborg. Över 90 stycken företag var representerade och över 410 ungdomar fanns på plats.

En bra start har tillsammans med partners och Arbetsförmedlingen arbetat fram en grundstruktur och arbetsmodell, Vägen in. Föreningarna samlar företagsrepresentanter som får möta arbetssökande ungdomar genom speed-date-aktiviteter. Målet är praktikplatser till arbetslösa ungdomar och för många av ungdomarna innebär det en första rad på CV eller en inblick i hur arbetslivet fungerar. En ovärderlig och en motiverande erfarenhet för de ungdomar som idag står utanför arbetsmarknaden.

Under vecka 4 genomfördes speed-date-aktiviteter av föreningarna: Bergsjö IF, Bollnäs Bandy, Brynäs IF, Edsbyn Bandy, Gefle IF Fotboll, Hudik hockey, Ljusdal Bandy, Sandvikens IF, SUIF Söderhamn Bordtennis och Torsåkers IF

-Det är i mötet med ungdomarna som samhällsnyttan blir påtaglig. Mest lyckat tycker jag är att vi tillsammans med våra sponsorföretag såg vikten av att ”bygga” självkänsla hos ungdomarna där ”kloka” vuxna på företagen är en viktig framgångsfaktor säger Anders Eriksson från SUIF Söderhamn Bordtennis.

-Det var jättekul att få vara med och påverka. Att få chansen att hjälpa ungdomar in i arbetslivet. Men också att träffa ungdomarna var en intressant upplevelse och få höra deras historia och vad de vill bli i framtiden säger Jonny Skoglund, Bollnäs Bandy.

-Vägen in var en häftig upplevelse med så mycket energi och engagemang. Flera ungdomar var riktigt på och visade en aktiv sida i mötet med företagen. Våra sponsorer/partners var också positiva och tyckte att dagen var givande, det var förstås också väldigt roligt berättade Marit Brodd Almgren, SUIF, Söderhamn Bordtennis.

-Det var otroligt inspirerande att se den positiva energin bland både ungdomar och företagare. Den positiva energin gick nästan att ta på i rummet, säger Fredrik Jönsson, Hudik Hockey.

 

Saber Ali har praktik hos En bra start hos Brynäs IF. 

-Det känns bra att sysselsätta sig med någonting om dagarna istället för att bara sitta hemma och inte ha något att göra. Förhoppningsvis kan det leda till någonting i framtiden.

Bilbolaget och Länsförsäkringar Gävleborg, är huvudpartners till En bra start och Vägen In, dessutom var båda företagen representerade vid sped-dates i Gävleborg.

-Det var självklart för oss från Länsförsäkringar att vara med och få bidra till att ungdomarna ska få bättre förutsättningar till att komma ut i arbete. Man får energi av att träffa alla ungdomar. Det var givande för oss som arbetsgivare att ha snabba möten med många olika personer och att ungdomarna var väldigt positiva till denna typ av aktivitet, var flera som var med även på sped-daten under hösten och tyckte att de hade utvecklats tack vare den och därför ville de vara med igen. Det är inte bara ungdomarna som får lära sig saker genom praktiken, vi som företag lär oss också väldigt mycket. Det ger väldigt mycket att få in yngre personer i verksamheten, berättar Henrik Nilsson, Bitr kontorschef Hudiksvall Länsförsäkringar Gävleborg som deltog i Speed-daten i Hudiksvall.

-Personligen så måste jag säga att det är en riktig energiboost att få träffa alla dessa trevliga ungdomar. En självklarhet att vara med och bidra med det som jag och kontoret i Söderhamn kan göra. Vi kommer under våren att ha en tjej från Syrien som språkpraktikant samt bjuda in ett gäng av ungdomarna tillsammans med Arbetsförmedlingen på studiebesök till att börja med, säger Stefan Östlund, Länsförsäkringar Gävleborg, kontorschef Söderhamn.

-Vi vill vara med och utveckla vår region. En av utmaningarna är ungdomsarbetslösheten, därför känns det rätt att det är ett av huvudområden som vi gemensamt fokuserar på i En bra start och Föreningsnätverket. Ingen kan göra allt med tillsammans kan vi göra mycket. Och vägen in är ett fint bevis på det, säger Tina Möller från Bilbolaget.

Johan Cahling, direktör Hållbarhet och varumärke Brynäs IF, och ansvarig för affärs- och modellutveckling av En bra start och Vägen in är mycket nöjd över årets första speed-date-aktiviteter.

-Ja vi är nöjda över det arbete som gjorts under första veckan med speed-date-aktiviteterna. Fantastiskt att se se engagemanget runt om i Gävleborg hos företag, ungdomar, föreningar och personalen hos Arbetsförmedlingen. Ska bli så spännande att följa ungdomarna som nu är ute på praktik. Vi känner att modellen Vägen In är riktigt bra, vi har något riktigt bra på gång och vi fortsätter utveckla och förfina modellen tillsammans med föreningarna, partners och Arbetsförmedlingen. Jag är övertygad om att En bra start via Vägen in framöver kommer bli en stark kraft som kommer att sänka ungdomsarbetslösheten i Gävleborg och i hela Sverige på sikt, berättar Johan Cahling.

V.38 kommer Vägen in att spridas nationellt. Vägen in kommer då att börja spridas genom Svenska Hockeyligan (SHL) med dess klubbar. Målet är att SHL med dess klubbar ska bli en hållbar samhällskraft som bidrar till att minska arbetslösheten i Sverige.

 

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg signerar samarbetsavtalet med Johan Cahling, Brynäs IF.