Spontan-idrott för tjejer

Fatima Viklund är en engagerad och driven ung tjej och hennes engagemang smittar. Efter en stund tillsammans med henne så börjar jag själv undra om jag faktiskt inte skulle kunna göra lite mer själv.
– Ända sedan jag var liten så har jag varit väldigt driven, säger Fatima själv. Dessutom så får orättvisor mig att brinna till. Jag kan helt enkelt inte blunda. Jag älskar dessutom problemlösning, och jag har verkligen inställningen att allt går att lösa, ingenting är omöjligt.

Fatima är tjejen som drar igång en gala för att stödja Läkare utan gränsers arbete i Gaza, Palestina. Utan några pengar lyckas hon ordna lokal, uppträdanden och mat och på det sättet samla in över 10 000 kronor till bland annat Läkare utan gränser. Hon är också tjejen som blir upprörd när hon ser hur dåliga vinterkläder flyktingarna på Migrationsverket har och som därför sätter igång en klädinsamling. Givmilda gävlebor bidrog därmed till bättre vinterkläder till flyktingarna i stan. För att se till att även barnen på Migrationsverket fick julklappar till jul arrangerade hon dessutom en tomteverkstad och samlade in leksaker.

Som om inte det är nog har hon också startat upp Fair Play-cupen. En fotbollscup som går under en dag på Treffen i Sätra där alla klasser i årskurs två i Gävle kan delta. Under dagen spelar alla klasser lika många matcher, men om det blir vinst eller förlust spelar ingen roll. Här bedöms lagen utifrån Fair Play, att visa god kamratskap och laganda.
– I år var det andra året i rad som vi hade turneringen, säger Fatima. Många sa till mig att det här inte var möjligt, att jag inte skulle få ihop pengar, att det var för mycket jobb. Men, sådana kommentarer gör mig bara mer motiverad. Nu har vi haft turneringen två år i rad, och den finansieras helt genom sponsring.

Nu måste man komma ihåg att alla de här projekten gör Fatima på sin fritid, utanför sitt ordinarie jobb i Gävle, och utan att få betalt. Man måste ju undra hur hon själv orkar och varifrån hon får tid och kraft för alla sina projekt.
- Det ger mig så mycket tillbaka, säger Fatima Wiklund, och du vet aldrig när du själv kan behöva hjälp. Jag har möjlighet att vara med och bidra och jag har orken. Varför skulle jag inte?

Även i sitt jobb så gör Fatima många bra saker för barn och ungdomar. Förutom jobbet på socialtjänsten arbetar hon som projektledare åt SISU där hennes fokus just nu är på unga tjejer och spontan-idrott.


Idrott på deras villkor
En gång i veckan leder Fatima en tjejgrupp för spontanidrott på Sörbyskolan i Gävle där tjejer mellan 12-18 år gamla samlas för att testa på olika idrotter.
– Det viktiga är att det är idrott på deras villkor, säger Fatima. Tjejerna bestämmer själva vilka idrottsaktiviteter de vill testa på. Det ska vara på ett lekfullt sätt, och det finns inga krav på prestation. De behöver inte anmäla sig i förväg, de behöver inte registrera sig i någon förening och allt ska vara gratis. Det ska vara lekfullt och med mycket glädje.

Projektet startade för att SISU Gästrikland fick pengar från Riksidrottsförbundet för att satsa på spontanidrott. Tillsammans med SISU bestämdes att pengarna skulle användas till enbart tjejer, och för att göra en aktivitet för tjejer med en annan etnisk bakgrund.
– Jag har länge tänkt på vad jag vill göra eftersom jag har sett att behovet finns, säger Fatima Viklund. Jag tror att det är viktigt att satsa på tjejer och att man hjälper dem bygga broar för att komma in i föreningslivet. Många tjejer har inte den möjligheten annars. De kommer kanske från länder där man inte har någon föreningsvana och där det framför allt är killar som håller på med sport. De aktiviteter vi gör ska vara kopplade till en förening. Om någon av tjejerna vill fortsätta så kan föreningen fånga upp dem vilket också betyder att idrottsföreningarna kan nå en helt ny målgrupp.

Behovet finns
Från början bestod gruppen av 10 tjejer, men nu har den växt till 25 tjejer, och Fatima kan inte längre klara gruppen själv. Därför har hon fått hjälp av en ytterligare idrottsledare. En ung driven tjej som heter Ashti. Att gruppen växer är ett bra kvitto på att behovet finns bland tjejerna med en annan etnisk bakgrund.
– Det viktiga är att tjejerna vid varje tillfälle ska ha blivit bemötta, bekräftade och sedda. Det ska de känna varje gång de lämnar oss. Det är väldigt viktigt för mig. För att få tjejerna intresserade av att delta, och komma till spontanidrotten så handlar det om att vara ute på skolorna och skapa relationer med dem. Det gör Fatima, och hon har en stor fördel av att hon talar flera språk som t ex somaliska, persiska och förstår arabiska. Det handlar också om att få ett förtroende hos flickornas föräldrar.
– De här tjejerna gör idag inte så mycket utanför skolan. Den här gruppen kan vara deras enda plattform där de bara får vara. Idrott är ett bra verktyg som fungerar oavsett religionstillhörighet, bakgrund eller etnicitet. Det handlar om att sakta men säkert försöka integrera dem i samhället och framför allt att ge dem bättre förutsättningar för att ta sig fram i samhället.


Bygga långsiktigt
Just nu så är det alltså en grupp med tjejer som träffas en gång i veckan, men för Fatima är det mer än så.
– Det här är ett testprojekt, men vår ambition är att bygga en grundstruktur som kan fungera i hela Gävle. Långsiktigt ska det kunna finnas sådana här grupper i alla stadsdelar i Gävle. Genom att få en bättre samverkan mellan skola, föräldrar och idrottsföreningar så är det möjligt, säger Fatima.
I höst fortsätter projektet på den nybyggda Vallbacksskolan i Gävle eftersom Sörbyskolan läggs ned. Då kommer projektet att vara närmare kopplat med skolan. Först ska tjejerna ha läxläsning sedan spontan-idrott på samma sätt som nu.


Sommar för tjejer
I sommar så fortsätter Fatimas engagemang tillsammans med sina kollegor i fältgruppen och SISU med att skapa aktiviteter för enbart tjejer. Tillsammans med flera aktörer i Gävle, arrangeras dagar som riktar sig till bara tjejer. Varje torsdag under juli månad kommer de att vara i en ny stadsdel.
– Det blir en stadsturnering för tjejer där vi kommer att ha aktiviteter som riktar sig specifikt till tjejer i olika stadsdelar i Gävle.
Med i planeringen för sommarturnén är också unga tjejer från respektive stadsdel i Gävle.
– Det är en viktig del i projektet, att tjejerna själva får bestämma vilka aktiviteter de vill göra. Sommarturnén kommer att avslutas i slutet av juli där alla tjejer som varit med under sommaren får en gemensam avslutning.
– Min vision är att vi ska kunna åka med dem någonstans för en gemensam aktivitet, kanske till exempel till Högbo bruk och paddla.
Här har Brynäs damlag precis inlett ett samarbete med Fatima Wiklund och den 7 juli kommer det därför att vara en dag för tjejer i Gavlerinken Arena där ishockey, dans och make-up står på schemat. Vi kommer med största sannolikhet att höra mer om Fatimas samarbete med Brynäs damlag då det precis startats upp.

Hållbara modeller och samverkan behövs
Det finns ingen tvekan om det. Fatima är en riktig eldsjäl som brinner för att det ska göras bra aktiviteter för barn och unga. Men, vad är då hennes egen drivkraft?
– Mitt engagemang bottnar alltid i att jag tycker att barn förtjänar rätt verktyg, säger Fatima. Hur ska de lyckas i livet om de inte får rätt verktyg. Alla förtjänar också att bli sedda. Det är när barn inte blir sedda som problemen startar. De saker jag gör handlar bara om hur jag kan vara med och bidra till att barn får rätt verktyg och för att de ska bli sedda.

Fatima förespråkar samverkan mellan många i samhället för att det ska bli så bra som möjligt för många fler barn och ungdomar
- Gävle har fått mycket negativt och vi som läser olika rapporter kan se att den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar stiger. Men, det finns så mycket som är bra över hela stan och många personer som gör många bra saker. Ensam orkar ingen i längden, och det skulle bli så mycket bättre om vi samverkade.
Visionen är att bygga en hållbar modell tillsammans med flera aktörer som arbetar med barn och ungdomar. En modell som kan användas runt om i stadsdelarna i Gävle med barnkonventionen som grund. Där har också idrottsföreningarna en viktig plats.
– Idrottsrörelsen har en viktig funktion eftersom det blir en naturlig integration i idrottsföreningar. De jobbar bra med barn och ungdomar, och man kan se att nästan alla stora ledare i samhället har en bakgrund inom idrottsrörelsen. Vi vet att det fungerar bra så det ska vi ju fortsätta att använda.