Praktikmodellen


Introduktion av nya praktikanter på Länsförsäkringar Gävleborg, från vänster: Serwa Hamad, En bra start, Johanna Lindblad, Komvux, Avin Salih Mustafa, En bra start, Magnus Bigenius, HR-chef Länsförsäkringar Gävleborg, Amr Salhe, En bra start


Att motivera unga, arbetslösa människor på en praktikplats är att göra en samhällsinsats. Vi hjälper ungdomarna med en första rad på sitt CV och de får erfarenhet som de har stor nytta av på sin vidare väg in i arbetslivet.

Vårt fokus är att förflytta ungdomen från ett liv utanför arbetslivet till en gemenskap på en arbetsplats. På så sätt utvecklar vi individer och förbereder dom för livet och arbetslivet och bidrar till att stärka ungdomars självkänsla samtidigt som vi bidrar till minskad arbetslöshet.


Tillsammans sänker vi ungdomsarbetslösheten!

Vi har som mål att arbetsgivare som väljer att arbeta efter vår modell varje år kommer att ha minst två praktikanter på plats. Varje praktikomgång är tre månader lång, och vi vill att alla tar emot minst en på våren och en på hösten. Efter tre månaders praktik har vi tillsammans förstärkt en ungdoms start i arbetslivet och ökat deras chanser till anställning eller vidareutbildning.

Utvärdering sker kontinuerligt under processen tillsammans med Arbetsförmedlingen och vi arbetsgivare som tar emot praktikanter blir bollplank till varandra för att hela tiden utvecklas och bli bättre.

I vår modell har vi valt att starta processen där arbetsgivare och ungdomar möts genom att anordna "speeddating-träffar". Dessa träffar hålls varje år under v.38 respektive v.4.  


Vem gör vad (pdf)

Introduktion av praktikant (pdf)

Läs mer om våra speed-dating-träffar

 

Vi arbetar för att andra ska göra samma sak

En bra start arbetar för att fler ska bidra till en minskad ungdomsarbetslöshet genom att sprida sin modell både i regionen och nationellt. I Gävleborg kommer föreningarna i Ett Bra Nätverk (som drivs av En bra start) att arrangera speed-dating-träffar. Nationellt kommer vår modell att spridas genom svenska hockeyligan (SHL) och dess klubbar.