Genom sitt kompissnack träffar En bra start varje år runt 8 000 barn i regionen.

Inte minst genom skolbesök, där man föreläser om gemenskap, bemötande och hur man är en bra kompis.

— Det låter kanske lite fjantigt, men vi vill bidra till att världen blir en finare plats att leva i för personerna vi träffar, säger Pernilla Dalborg, verksamhetsansvarig.

— Kristian och Alex!

Barnens rop ekar över skolgården.

— Ska ni vara med oss idag?, frågar de i kör.

De två männen i kläder med Brynäs- och En bra start-loggorna skrattar. De är vana vid den här typen av bemötande.

Inne i skolan fortsätter det. Det hälsas, skojas och skrattas med var och varannan elev. Till slut sätter de sig på några stolar i korridoren för att se över schemat för dagen.

— Jag ska vara i 6B, säger Alex:

— Och Kristian ska vara i 6F.

— När kommer ni till oss då, frågar en besviken flicka i 6C.

— Jag var ju hos er igår, svarar Kristian och skrattar.

Alexander Corpeno Bäcklin och Kristian Nervik Nilsen är aktivitetsansvariga på En bra start. Största delen av deras arbete tillbringar de här — ute i skolorna.

— Vi är ute och träffar barnen på plats, i deras vardag. Vi vill uppmärksamma om och förstärka det positiva arbetet som redan görs ute i skolorna. När vi träffar barnen vill vi visa att det finns en trygg miljö för dem att vara i. Vi går inte ut och försöker ta över utan vi vill stötta det arbetet som både eleverna och lärarna gör där ute varje dag, säger Nervik Nilsen.

De har ett minst sagt varierande yrke. Vissa dagar — som den här dagen — är det ”Kompissnack” där de besöker skolor och föreläser om hur man blir en bättre kompis. Vissa dagar är de i Gavlerinken och lär elever med funktionsnedsättning att åka skridskor och andra dagar har de kontakt med socialtjänsten och hjälper människor med exempelvis drogmissbruk.

Men en sak står alltid i centrum — att få in människor i en gemenskap.

— Vi vill ge dem vi träffar en mening. Att lyfta deras vardag och att till exempel visa att det är något bra att gå i skolan. Vi vill ge dem en boost i att behandla varandra väl och i hur man ska agera tillsammans med sina klasskompisar, säger Nervik Nilsen.


På kontoret i Gavlerinken står Pernilla Dalborg vid sitt upphöjda skrivbord.

— Det är bra för ryggen, berättar hon.

Dalborg är verksamhetschef för En bra start. Hon är bland annat ansvarig för att styra upp de områden och aktiviteter som verksamheten jobbar med. Bland annat så utbildar de ideella ledare genom ledarskapsakademin och via sitt föreningsnätverk och partners styr de upp möten mellan ungdomar och arbetsgivare i hela regionen.

— Via ledarskapsakademin vill att barn och unga ska få goda förebilder i sin vardag. Att de ska ha någon att se upp till som kan hjälpa dem där de är, i sin verklighet och vardag. Vi arbetar också för att ge unga arbetslösa en möjlighet att komma in i på en arbetsplats och förhoppningen är att de därigenom ska få fasta jobb. Alla människor behöver känna sig behöva och han en mening i sin vardag, säger Dalborg.

Tidigare var Dalborg områdesrektor för Lillhagen rektorsområde i Bomhus. Men för 1,5 år sedan lämnade hon skolan för att börja arbeta för Brynäs IF och En bra start. Olika yrken, men med samma syfte.

— Jag jobbar fortfarande för barn och unga och för deras välmående. Det är de som står i fokus. I rektorskapet handlade det om att förmedla både värdegrund och kunskap. I min roll som verksamhetschef i En bra start handlar det främst om värdegrund, men i den värdegrunden försöker vi också förmedla vikten av utbildning, säger Dalborg och fortsätter:

— En fullständig grundskoleutbildning är en av de största framgångsfaktorerna vi har i dagens samhälle. Vi försöker göra utbildningen mer inkluderande och motverka socialt utanförskap så att alla ska få del av den.

Tillsammans med Corpeno Bäcklin och Nervik Nilsen jobbar Dalborg för att regionens barn och unga ska bli mer inkluderande, ska få en bättre självkänsla, tilltro till sig själva och en trygg vardag. Arbetet de gör hade inte varit möjligt utan Brynäs partners.

— Det låter kanske lite fjantigt, men vi vill bidra till att världen blir en finare plats att leva i för personerna vi träffar. Tack vare våra partners kan vi bedriva den här verksamheten och de är med i vår styrgrupp för En bra start, där vi planerar vår verksamhet. De deltar i många av våra aktiviteter och vi vill alla samma sak. Vi vill alla göra det här på riktigt.


På skolan har Alexander och Kristian delat upp sig, som de alltid gör.

Alexander i 6B och Kristian i 6F.

När de föreläser för berättar de om vikten av engagemang, att bry sig och att vilja bli en bättre kompis. Att deras målsättning med föreläsningen är att alla i rummet ska gå därifrån som en lite bättre kamrat.

De förklarar för barnen varför Brynäs jobbar med de här frågorna, om samarbetet med Unicef och bakgrunden till Den rena dräkten. De leker lekar och pratar om vikten av ett trevligt bemötande. Mot sig själv, andra och mot miljön man befinner sig i.

— Tröjan är en symbol för barnen. Vi har tre loggor på tröjan i Unicef, En bra start och klubbmärket. Det är tre verksamheter som alla jobbar för barnens bästa, och det vill vi få barnen att första. Det är deras tröja, och det är därför den är reklamfri, säger Nervik Nilsen.

Trots att duon träffar runt 8 000 elever varje år är varje möte unikt.

— När vi möter barnen är det jätteviktigt att vi ser alla. Alla barn har olika frågor, olika förutsättningar och bakgrund. Mot vissa måste man vara lite tuffare och mot vissa får man vara lite snällare, säger Nervik Nilsen.

— När vi märker att barnen vill sitta kvar och ställa frågor och inte bara springa ut på rasten, då får vi ett kvitto på att de har tagit de till sig det vi har berättat. Att de har fått något bra som de kan ha med sig även framöver. Och det bästa är när vi kommer tillbaka och ser att det blivit en utveckling i klassen.

Vissa barn har de följt i flera år. Från årskurs tre till och med nio.

— Från att det kändes som att de knappt nådde upp till knäna på oss till att de blivit nästan vuxna, fina ungdomar. Man blir stolt när man ser den skillnad som vi har gjort. Det är så klart inte bara vi som bidragit till den, det är även lärare och andra, men vi är en del av det. Det är väldigt häftigt när barnen kommer ihåg saker vi pratat med dem om för sex år sedan, sånt som knappt vi kommer ihåg.


Det är dags för Kristian och Alexander att lämna skolan för den här gången. På vägen ut omringas de av barnen, och de kommer knappt ut genom dörren.

— Säg då, när kommer ni nästa gång?, frågar barnen.

— Först ska vi till några andra skolor, men om några veckor är vi tillbaka här, säger Alex.

— Då hoppas vi att ni kommer ihåg allt vi har pratat om, säger Kristian.

— Ja, det ska vi, vi lovar!

FAKTA — SÅ JOBBAR EN BRA START

• En bra start träffar varje år runt 8 000 elever via ”kompissnack” i regionens skolor.

• Utöver det träffar även Brynäs IF:s spelare över 5 000 barn under sina besök i skolor och på fritidsgårdar under året.

• Totalt träffar vi över 13 000 elever i skolmiljö — sen tillkommer även andra aktiviteter.

• En bra start besöker årskurs fyra till sex i alla kommunala och fristående skolor i Gävle. Det görs även besök till skolor i andra kommuner i Gävleborg.

• Kompissnack anordnas varje vecka under hela läsåret.

• Spelarbesöken sker varje måndag på skolornas fritids, från september till att slutspelet börjar.