I år är Playday större än någonsin.

Vi tar aktivitetsdagen ett steg längre och håller till i både Monitor ERP Arena och Gavlehovshallen.

— Vi vill ge barnen möjlighet att komma i kontakt med något som de kanske inte hade mött på annars, och där de kanske till och med kan hitta något de älskar att göra, säger Alexander Corpeno Bäcklin, aktivitetsansvarig i En bra start.

2015 började En bra start att arrangera Playday — en aktivitetsdag där barn och unga har möjlighet att komma och prova på olika aktiviteter.

2019 gör vi den större än någonsin och omfattar både Monitor ERP Arena och Gavlehovshallen.

— Playday är en dag där du kan komma hit helt förutsättningslöst och testa på olika aktiviteter. Både fysiska och andra saker och det är allt från kör till innebandy, säger Alexander Corpeno Bäcklin, aktivitetsansvarig i En bra start.

Dagen börjar med en informationsträff och öppningsshow i Alfahallen i Gavlehovshallen klockan 10.00 tisdagen 29 oktober. Därefter finns möjlighet till några timmar fullkomligt fullspäckade med olika aktiviteter. Dessutom kommer du ha chansen att träffa spelarna i vår SDHL-trupp, som kommer att cirkulera i Monitor ERP Arena under dagen.

— Vi har flera medarrangörer som i år har hjälpt oss och som gör att vi kan öppna upp hela Gavlehovsområdet. Det har också gjort att vi kunnat utöka antalet aktiviteter och kanske framför allt att vi kan ge alla aktiviteter bättre förutsättningar än tidigare. Det är kommer bli den bästa Playday någonsin, säger Corpeno Bäcklin.

Ett av En bra starts verksamhetsområden är EBS Rörelse, där vi arbetar för att aktivera barn. Playday utgör en stor del av det arbetet.

— I det korta perspektivet är Playday en dag där barn kan få testa på något roligt på lovet men i det långa loppet är det en dag där vi förhoppningsvis kan vara en del i att hjälpa barn att få en meningsfull fritid, att få dem att träffa nya kompisar och föreningar och genom det motverka utanförskap i samhället, säger Corpeno Bäcklin och fortsätter:

— Vi vill få barn och unga att aktivera sig fysiskt på fritiden och Playday är en del i det. Men i En bra start har vi också bland annat Hockey för alla där vi tillsammans med vår partner Bauer har sett till att det finns hockeyutrustningar att låna i alla ishallar i Gävle och Sandviken. Alla som vill kan förutsättningslöst testa på hockey och det är ett sätt att göra sporten mer öppen och tillgänglig. Hockey för alla, helt enkelt.

Även de besök som våra SHL- och SDHL-spelare gör på olika skolor och fritidsgårdar runtom i Gävle är en del i EBS Rörelse.

— När våra spelare gör sina spelarbesök uppmanar de alltid till fysisk aktivitet hälften av tiden de är ute i skolorna. Det kan vara fotboll, pingis eller något annat, men det viktiga är att barn rör sig, säger Corpeno Bäcklin.

En nyhet på Playday är att det i år kommer att gå bussar till Gavlehovsområdet, utöver den vanliga kollektivtrafiken. Det för att göra Playday ännu mer tillgängligt än tidigare. Mer information om ”Playday-bussarna” kommer senare.

— Det är jätteviktigt för oss att så många som möjligt har möjlighet att komma hitta hit. Playday är helt gratis och till för barn i alla åldrar oavsett förkunskaper och ekonomiska förutsättningar. Alla kan komma precis som de är och vi vill ge barnen möjlighet att komma i kontakt med något som de kanske inte hade mött på annars, och där de kanske till och med kan hitta något de älskar att göra, säger Corpeno Bäcklin.

Som besökare, vad behöver man tänka på innan man kommer på Playday?

— Man behöver inte ha med sig något utan allt finns på plats. Vi har ledare vid varje aktivitet som kan informera om just deras område och som kan berätta hur du kan börja utöva just den grejen om man skulle vilja börja med den aktiviteten på fritiden eller testa på lite mer än man hinner på själva Playday.

Här är alla aktiviteter du kan prova på Playday — ses på Gavlehov 29 oktober:

(Förening/arrangör – aktivitet – plats)

Gefle Gymnastikförening – parkour/gymnastik – Gavlehovshallen (Alfahallen)

Gästriklands Innebandyförbund – innebandy – Gavlehovshallen (Alfahallen)

BIG – trygghet – mellan Gavlehovshallen och Monitor ERP Arena

Gävleborgs Idrottsförbund – Monitor ERP Arena

Gästriklands Fotbollförbund – fotboll – Gavlehovshallen (Novahallen)

Bauer – hockeyskottramp – Monitor ERP Arena

Sandvik Coromant – teknikmuseum – Monitor ERP Arena

Gävle Energi – energiexperiment – Monitor ERP Arena

Svenska Kyrkan – körsång – Monitor ERP Arena

IF Skade – friidrott – Gavlehovshallen (Omegahallen)

Gävle Travskola – trav – mellan Gavlehovshallen och Monitor ERP Arena

Friskis & Svettis – rörelse – Gavlehovshallen (Yogahallen)

Gävle Ju-Jutsu – jujutsu – Gavlehovshallen (Alfahallen)

Mattecentrum – räknestuga – Monitor ERP Arena

Gefle IF Friidrott – friidrott – Gavlehovshallen (Omegahallen)

Brynäs Armwrestling – armbrytning – Monitor ERP Arena

Gävle Konståkning – konståkning – Monitor ERP Arena

Gävle Taekwondo – taekwondo – Monitor ERP Arena

Uddans & Co – dans – Monitor ERP Arena

KF Heros och Gävleborgs Parasportförbund – el-hockey/innebandy – Gavlehovshallen (Alfahallen)

Gävle Judo – judo – Monitor ERP Arena

Brynäs IF – hockey för alla – Monitor ERP Arena