Tisdag den 3 december bjöd En bra start och Brynäs IF in till en öppen föreläsning om barnkonventionen.


Cecilia Åhl, UNICEF Sverige, var på plats och berättade om vad en idrottsförening/organisation bör tänka på när barnkonventionen blir lag 2020.

— Vi vill påminna alla våra systerföreningar och även oss själva om att barnkonventionen blir lag och vad det innebär för oss som förening. Brynäs IF är den största klubben i denna region och därmed ser vi det som vårt ansvar att vara en draghjälp och hjälpa andra föreningar som inte har samma förutsättningar som oss att anordna en sån här föreläsning till exempel, säger Pernilla Dalborg, verksamhetschef En bra start.

Till föreläsningen kom personer aktiva inom flera olika föreningar som fick nyttig kunskap med sig om hur man bland annat säkerställer barnrättsperspektivet i en förening, vilket ansvar en ledare har för barnen och om toppning/selektering blir förbjudet när detta blir lag.

— En viktig sak Cecilia tog upp är att man inte behöver känna panik och bli orolig över att den nu blir lag. Men man behöver definitivt se över hur man jobbar med barns rättigheter. Har man en främjande plan för utsatthet och en handlingsplan om något har hänt till exempel?

Sportdirektör Andreas Dackell var på plats och tog del av informationen. Han ser det som väldigt viktigt att få kunskapen kring dessa frågor och även att sprida den kunskapen vidare till andra föreningar.

— Vi har ideella ledare som är här på deras fritid och vi kan inte kräva att de ska kunna allt i barnkonventionen. Därför måste vi som förening och vi som jobbar med det här på heltid vara med och stötta dem. Till exempel genom att hålla en sån här föreläsning, så att vi alla vet hur dessa frågor ska hanteras, säger Dackell.