Drygt 200 matlådor i veckan, till de som behöver hjälp. Det producerar Brynäs IF:s egen restaurang med hjälp av föreningens partners – där Länsförsäkringar Gävleborg är först ut att stötta initiativet.

Under Coronakrisen samarbetar Brynäs IF och En bra start med Matakuten för att köra ut matlådor, hämta matsvinn på butiker och packa om dessa till matkassar som sedan hämtas ut i verksamhetens lokal.

Parallellt med det håller föreningens lunchrestaurang i Monitor ERP Arena fortsatt öppet, men kan tyvärr inte kan växla ut på maxkapacitet på grund av ett lägre antal lunchgäster än vanligt under pandemin.

Därför har föreningen från och med måndagen den 13 april valt att även aktivera restaurangen i samhällsinsatsen – genom att starta en egen produktionslinje till Matakuten.

Restaurangen kommer på veckobasis att kunna producera drygt 200 matlådor som sedan delas ut gratis till de inom Matakutens nätverk som behöver stöttningen. Exakt antal per vecka baseras på Matakutens behov vid tillfället.

Matakuten är en icke vinstdrivande organisation och matlådorna produceras därmed endast till självkostnadspris. Det finns inget överskott som tillfaller Brynäs IF.

Den ekonomiska möjligheten att använda restaurangen som produktionslinje möjliggörs genom stöd av föreningens partners.

— Vi är oerhört tacksamma för det fantastiska stöd våra partners ger Brynäs IF och En bra start löpande. Nu har vi en möjlighet att ställa om en del av vår restaurangverksamhet för att hjälpa till ytterligare lite till i samhället, och att våra partners då återigen ger oss möjlighet att göra det genom att backa upp det ekonomiskt är vi väldigt tacksamma för, säger Johan Cahling, Brynäs IF:s direktör för varumärke och hållbarhet.

Först ut att finansiera matlådehjälpen är Länsförsäkringar Gävleborg, som finansierar matlådorna i tre veckors tid.

— Att vara mån om varandra, visa tillit och empati är extra viktigt i de här tiderna. Nu gör vi en insats tillsammans där vi delar ut matlådor till utsatta grupper som behöver extra stöd i dessa tider. Huvudpartnerskapet med Brynäs IF och En bra start är en väldigt värdefull del i vårt hållbarhetsarbete över tid, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Gävleborg.

Är du en av personerna som har det tufft just nu och skulle må bra av att få hjälp med mat? Då ska du vända dig till Lasse Wennman på Matakuten.

Telefon: Lars Wennman, 076-006 01 00

E-post: matakuten.gavle@gmail.com

Besök och post: Södra Stapeltorgsgatan 28a, 802 53 Gävle

Öppettider: Tisdag-fredag klockan 12–14 (avvikelser kan förekomma)

Mer information: Hittar du på Matakutens hemsida, http://matakuten.ccproduction.se