I kväll, torsdag 11 juni, har många grundskolelever precis haft skolavslutning. Då kommer En bra start och spelare från Brynäs IF att vuxenvandra i centrala Gävle.

Målsättningen är att vi hjälper till att bidra med en lugn och trygg stämning på stan för alla ungdomar som är där, säger Pernilla Dalborg, verksamhetschef för En bra start.

En bra start har precis avslutat verksamhetsårets ”kompissnack” – där våra aktivitetsansvariga Alexander Corpeno Bäcklin och Kristian Nervik Nilsen föreläser om bland annat frågor kring kompisskap och barnkonventionen för grundskoleelever i årskurs 4-6.

Men arbetet för att skapa trygghet och gemenskap för stadens unga fortsätter även efter skolavslutningen.

Exempelvis redan i kväll. Då kommer En bra starts personal tillsammans med fyra spelare, två dam och två herr, från Brynäs IF:s representationslag att vuxenvandra på gatorna i staden.

Pernilla Dalborg, verksamhetschef för En bra start, berättar mer:

Hur kommer det sig att En bra start och spelare från Brynäs IF:s representationslag ska vara med och vuxenvandra? 

— En bra start har målgruppen barn och unga i fokus och därmed deras väl och ve. I vanliga fall hade vi deltagit som tidigare på skolavslutningsevenemanget Stolt & nykter i Furuviksparken, dit många tusen ungdomar från Gävle och dess kranskommuner kommer för att fira sitt begynnande sommarlov. I coronatider blir evenemanget inte av, istället väljer vi att visa vårt engagemang i målgruppen genom att vuxenvandra på stan. Många grundskoleelever kommer röra sig i och omkring centrala Gävle och vi vill vara där de är.

Vad önskar vi uppnå med vår kompletterande insats under kvällen? 

Målsättningen är att vi hjälper till att bidra med en lugn och trygg stämning på stan för alla ungdomar som är där. Många organisationer och frivilliga enar sig under dessa kvällar med studentfiranden och grundskoleavslutningar och vi i Brynäs IF och En bra start vill såklart bidra.

Hur ser du på att vi är den del av den laguppställningen på stan? 

Jag tycker det känns självklart att vi deltar och det går helt i linje med vår verksamhet och det vi vill uppnå. För oss är det viktigt att våra barn och unga känner att de ingår i en gemenskap där dom får utvecklas tillsammans med andra. Vår uppgift är att i samverkan med andra goda krafter och samhällsaktörer stärka känslan av gemenskap på olika sätt. Kvällar som dessa har tidigare tenderat att kunna bli lite stökiga med många ungdomar på relativt liten yta, kanske alkohol och tjafs – ofta till följd av just alkoholbruk. Att finnas närvarande som vuxna förebilder och som ”lugnande inslag” känns rätt.

Vill du läsa med om En bra starts verksamhet gör du det på www.enbrastart.brynas.se eller genom att följa @Enbrastart på Instagram.