På grund av covid-19 ställdes höstlovets Playday in.

I stället träffades kommunen och föreningar på en workshop för att ta aktivitetsdagen in i framtiden.

En del i det: att ta Playday ännu närmare dig!

En bra start bjöd in Gävle kommun, UNICEF och regionens föreningar till en workshop.

Syftet med dagen var att utveckla aktiviteten Playday. Att göra dagen till något ännu större och ännu mer lättillgängligt för barn och unga.

Under arbetsnamnet ”Playweek” diskuterades bland annat möjligheten att genomföra evenemanget bredare under en hel vecka i stället för under en dag, som det varit tidigare.

— Att göra en Playweek är jättebra. I stället för en pop up-dag blir det mer hållbart och det är ett första steg att i förlängningen få fritidsaktiviteter som fortsätter även mellan lovveckorna. Jag tror att det skulle vara jättebra för alla barn i Gävle, säger Agneta Edin, marknadskoordinator i Gefle IF Fotboll.

De samlade föreningarna – representerade var bland annat Gävle Konståkningsklubb, Gävle Ju-Jutsu, Svenska Kyrkan, Parasportförbundet och Mattecentrum – pratade även om förutsättningarna för att ta Playweek närmare barnen. Att flytta ut aktivitetsdagen från Monitor ERP Arena och Gavlehovsområdet och i stället genomföra dagen eller dagarna ute i olika stadsdelar i Gävle. Att ta Playday till barnen i stället för barnen till Playday, helt enkelt.

— Vi ser positivt på att vi flyttar ut verksamheten i stadsdelarna. Det möjliggör för fler barn och unga att ta del av det som anordnas, att det blir mer lokalt och att man inte behöver transportera sig. På samma sätt ser vi positivt på att det blir fler dagar. Sen hoppas vi på att det kan bli ett utökat samarbete med föreningarna ute i stadsdelarna och att vi på det sättet kan få positiva synergieffekter över tid, säger Caroline Engberg, enhetschef för social hållbarhet och säkerhetsenheten vid Gävle kommun.

Här kan du läsa mer om utvecklingen av Playday!

I videospelaren nedan kan du se hur det såg ut på workshopen och höra Gävle kommuns Caroline Engberg samt Gefle IF Fotbolls Agneta Edin prata om dagen.

Organisationerna som deltog i workshoppen: 

UNICEF Sverige

Gävle kommun

KF Heros

Kulturskolan

Gästrike Scoutkår

Svenska Kyrkan

Gävle Judo Club

IK Skade

Gävle Konståkningsklubb

Gästriklands Innebandyförbund

Gävle Gymnastikförening

BIG

Gefle IF

Mattecentrum

Gävleborgs Parasportförbund

Gävle Ju-Jutsu

En bra start

Brynäs IF