Varje höst genomför En bra start projektet ”Ledare för en dag” tillsammans med UF Gävleborg.

För att skapa bättre förutsättningar för unga vuxna i regionen att våga jaga sina drömmar.

— Eftersom vi gärna rekryterar direkt från högskolan så kan samtalet säkerligen hjälpa i kommande rekryteringsinsatser, säger Niklas Oldéen från Monitor ERP Systems och som var en av mentorerna på utbildningen.

Tillsammans samarbetar En bra start och Ung Företagsamhet Gävleborg för att utveckla mötet mellan företag och unga vuxna, som i sin tur leder till att de växer genom ökade kunskaper, erfarenheter och kontakter.

Ledare för en dag är en ledarutbildning för unga före detta UF-företagare som får delta i föreläsningar och workshops om ledarskap. Dessutom får de möjlighet att under en arbetsdag följa en företagsledare inom näringslivet – en unik inblick i hur det är att leda ett företag eller en organisation.

Syftet är glasklart: att inspirera och motivera unga vuxna mot att bli goda ledare i framtiden, att hjälpa dem att hitta vägar ut i arbetslivet och att uppmuntra dem att våga jaga sina drömmar.

— Det var en mycket inspirerande utbildning där alla visade stort engagemang. Det var så roligt att träffa alla dessa energifyllda ungdomar fyllda med idéer. Det bådar gott för framtiden!, säger Ing-Marie Andersson Drugge, fabrikschef vid BillerudKorsnäs och en av mentorerna vid utbildningen.

I år fick utbildningen utifrån rådande omständigheter anpassas till en digital sådan. I stället för att ”skugga” företagsledarna fick deltagarna ta del av en mentortimme där de bland annat diskuterade ledarskap och de utmaningar som kan finnas i både organisationer och entreprenörskap.

— Det gick förvånansvärt bra att ha det digitalt. Att träffas i verkligheten hade varit att föredra, men i dessa tider är det en självklarhet att göra ändringar för att ta ansvar och minska smittspridningen. Jag är imponerad över arrangörerna och att de med så kort varsel kunde ställa om, säger Niklas Oldéen som är Team Manager vid Monitor ERP Systems i Gävle och fortsätter:

— Jag tycker att den här utbildningen är ett mycket bra initiativ för att låta de som är unga i karriären bilda sig en uppfattning av hur det kan vara att jobba som ledare. Jag hade själv UF-företag 2004 och hade gärna varit med på något liknande året efter.

Inte bara deltagarna i utbildningen får ut något av kursen. Som en del av utbytet får företagsledarna ta del av unga, ambitiösa deltagares idéer om ledarskap och organisationsutveckling. De får en större förståelse för vilka utmaningar unga, drivna vuxna står inför och kanske kan de till och med hitta en framtida kollega.

— Jag tror att det är minst lika givande att vara mentor som adept i den här utbildningen, säger Andersson Drugge.

— Jag hade väldigt givande diskussioner om hur den senaste generationen ser på ledarskap och vad de värdesätter hos en arbetsgivare. Det var inspirerande att få se drivet och nyfikenheten som finns hos de unga. Jag möttes av många kloka frågor och funderingar. Eftersom vi gärna rekryterar direkt från högskolan så kan samtalet säkerligen hjälpa i kommande rekryteringsinsatser, säger Oldéen.