UNICEF:s årliga tv-gala i TV4, Världens viktigaste kväll, gick i måndags av stapeln – hela 12 030 personer valde att bli världsförälder! En fantastiskt siffra som skapar fortsatta möjligheter för UNICEF att fortsätta sitt arbete. Brynäs IF och En bra start är givetvis med och stöttar arbetet för barnen, som är båda organisationers utpekade målgrupp.

På grund av coronapandemin dör just nu många barn av undernäring och enkla sjukdomar, bland annat på grund av nedstängningar som gör att barnen inte får livräddande vaccin eller behandling mot undernäring. Allt stöd från nya och befintliga Världsföräldrar behövs nu mer än någonsin tidigare.

Både UNICEF och Brynäs IF vilar på en värdegrund där barnen är framtiden och vår gemensamma ambition är att skapa förutsättningar att ge barn den barndom och framtid de har rätt till. Därför känns det helt rätt att presentera det tredje digitala Kompissnacket som för oss går under temat världens viktigaste dag.

Det digitala Kompissnacket är tillgängligt för alla barn i regionen och vänder sig främst till barn på mellanstadiet. Under avsnittet kommer vi på barnens språk diskutera barns rättigheter och barnkonventionen ur flera perspektiv med en tydlig koppling mot just UNICEF.

Sandvik Coromant är en av Brynäs IF:s viktiga huvudpartners och har dessutom ett eget partnerskap med UNICEF. Tillsammans har man under flera år aktivt förstärkt och fördjupat möjligheterna för En bra start och UNICEF att arbeta med barnrättsfrågorna. Björn Roodzant är vice VD för marknad och kommunikation på Sandvik Coromant och en av de alla viktiga förebilder för fler att ta efter i arbetet.

– Jag har uppfattat att många tror att barnkonventionen enbart gäller barn i extrem fattigdom, men det handlar ju precis lika mycket om rätten till delaktighet och inflytande över sin skolgång och uppväxt för alla barn, i hela världen.

Även viktigt att veta att man är barn tills man är 18 år, så det gäller många. Det viktigaste är kanske att barnkonventionen säger att alla barn är lika viktiga och att de ska skyddas från fysiskt och psykiskt våld, säger Roodzant.

Under Kompissnacket får ni bland annat följa våra reportrar Linnea och Anas från 5:an på Andersbergskolan i Gävle som under måndagen, innan TV-galan i TV4, fick ”kapa” Björn Roodzants LinkedIN-konto.

Barnen gav alla företagsledare runt om i världen en utmaningen att kort skriva i kommentarsfältet vad man som företagsledare och person gör för att barn ska få en ljus och hållbar framtid. Målet är att skapa en lång lista där vi kan se vilket arbete som görs för världens alla barn. Kompissnacken som under våren har blivit digitala är en viktig del i En bra starts sociala hållbarhetsarbete i hela regionen.

Under onsdagens avsnitt, det tredje i ordningen, får vi perspektiv från barnen men också från fler föreningar i regionen. Vi har under hela året kraftsamlat för att utveckla vår samverkan med det regionala föreningslivet och dess kommuner för att kunna göra ännu mer skillnad för barnen.

Se det tredje (av fyra) digitala Kompissnack i er klass, idag klockan 11:00 den 5:e maj är det alltså dags. Avsnittet kommer vara tillgängligt här på vår hemsida. Där har du och din klass även möjlighet att se de två tidigare upplagorna, ifall ni har missat dem.

Tipset är att samla er klass, titta på avsnittet under en lektion och utifrån det sedan diskutera våra medföljande reflektionsfrågor. Reflektionsfrågorna publiceras i samband med avsnittet och mejlas också ut till alla skolor i kommunen.

Avsnittet är tillgängligt för alla skolor i Gävleborg och Norduppland. Förutom nedslag i Gävle kommun kommer ni också få hälsningar från andra delar av regionen och ut i världen.

Se avsnittet i spelaren nedan, alternativt klicka här för att komma till avsnittet samt tidigare avsnitt.