Det är dags för det fjärde och sista Digitala kompissnacket för regionens barn och ungdom innan kompissnacken tar sommarlov och kommer tillbaka i höst igen. Förhoppningsvis med en liten ny härlig touch på det hela.

Det har varit en intensiv vår med fyra sprakande avsnitt som har satt extra fokus på pandemin och dess sociala effekter, de stora riskerna med utanförskap och ensamhet, skolmiljön och klassrumsklimatet, världens viktigaste dag – barnkonventionen och nu det sista med temat en aktiv fritid för alla på lika villkor.

– Det känns lite som en finaldag, fyra fantastiskt roliga med utmanade teman att sätta fokus på. Det är alltid en blandningen av humor, allvar och fakta som på barnens sätt skall visualiseras för att skapa en viss igenkänning. Det är spännande och har varit roligt, säger Kristian Nervik Nielsen, aktivitetsledare i En bra start.

Det sista avsnittet handlar lite mer precist om en meningsfull aktiv fritid; att barn ska kunna ha rätt till kostnadsfria fritidsaktiviteter utan krav på förkunskaper och utrustning.

I avsnittet får barnen tips på sommarlovsaktiviteter som du kan göra, nästan oavsett var i regionen du bor. Du behöver oftast bara en natur och tåliga kläder, så kan man med lätta medel skapa både rörelse och roliga aktiviteter utan några stora uppoffringar. Kanske en bra kompis också, och det vet väl du nu hur man är?

I avsnittet berättar också några av våra spelare hur man minns sommarlovet, vad man själv gjorde och vad man bör tänka på.

– Ta chansen att sätt er med er klass, ta en lektionstid och titta på avsnittet och sätt er sedan ner och reflektera i klassrummet över de ämnen vi pratar om. Sommarlovet är nära nu och det gäller att vi är fortsatt snälla och tar hand om varann, även utanför skoltid. Målsättningen är att det här avsnittet kan vara en bit vägen, avslutar Kristian.

Klicka här för att komma till alla tidigare avsnitt.

Se avsnittet i spelaren här nedan.