Börje Salming

”Det här arbetet är väldigt viktigt och något jag stödjer fullt ut”

– Alla har rätt till att må- och leva bra, oavsett var i världen du lever, säger Börje Salming. Den forne Brynässpelaren och legendaren som nu kliver in som ambassadör i verksamheten En bra start.

Du blir ambassadör i En bra start, hur känns det?
– När jag fick frågan kände jag mig hedrad och jag är stolt över att nu få vara ambassadör i En bra start. Det ska bli otroligt roligt att få vara med att bidra till att barn ska få en chans till en bra start i livet.

Vad tror du att du kommer kunna bidra med?
– Jag hoppas kunna hjälpa till genom mitt agerande och att jag syns i olika sammanhang. Det här arbetet är väldigt viktigt och något jag stödjer fullt ut.

Vad betyder den här rollen för dig personligen?
– Jag tycker att det är viktigt att vara med och hjälpa så att barn i världen får det bättre. Jag känner att jag gör något väldigt nyttigt för människor som verkligen behöver. Bara den känslan är helt underbar. Alla har rätt till att må- och leva bra, oavsett var i världen du lever.

Du har nyligen synts med UNICEF där du bland annat reste till Mocambique för att hälsa på en familj. Kan du berätta lite om den resan?
– En sak är säker. Det är en sak att sitta hemma och titta på nyheterna och se hur illa människor i olika delar i världen har det, blir det för jobbigt kan man alltid byta kanal. Men när man är på plats så blir det en helt annan sak, det blir en verklighet. Det var fruktansvärt att se människor lida på det sättet.
– Under de första två timmarna i Mocambique fick jag faktiskt panik. Hela kroppen skrek att vi måste göra något nu. Jag tjatade om att vi måste börja bygga, ge dem mat och få till en förbättring på en gång. UNICEF lugnade mig och menade att familjen jag besökte är under deras flagg och att de skulle få hjälp. UNICEF gör ett sådant otroligt viktigt arbete.

Hur var det att komma hem till Sverige och smälta allt du sett och varit med om under resan?
– Det slår fortfarande tillbaka på mig och jag tänker på det väldigt mycket. Det var helt klart en tankeställare och nu vill jag hjälpa till ännu mer. Jag skulle vilja åka ner och vara med och bygga. Jag skulle också vilja vara volontär under katastrofer och sticka ner när det behövs. Och vem vet, det kanske jag kommer att göra i framtiden.

Hur viktigt anser du att arbetet med En bra start är?
– Det är hur viktigt som helst! Alla barn har rätt till en bra start i livet, så är det bara. Barnen är vår framtid. Sedan tror jag att det är viktigt för en själv också, att man gör något nyttigt för andra människor. Det är en otroligt skön känsla att göra något för någon annan, speciellt för de som har det allra svårast.

Hur ser din drömvärld ut?
– Att alla barn ska få känna trygghet. Att de får ha sina föräldrar nära när de växer upp. Jag förlorade min pappa när jag var barn, men jag hade i alla fall min mamma kvar som stöttade mig i allt jag tog mig an. Det har betytt jättemycket för mig i mitt liv. Jag har haft det hur bra som helst. Ingen människa ska behöva bo som familjen i Mocambique, att behöva bo i misär. Min önskan är helt enkelt att alla ska få en bra start i livet och leva ett värdigt liv.

Tror du att vi kan nå dit?
– Världen är tyvärr grym och hemsk på vissa ställen idag men vi får inte ge upp hoppet. Vi måste gå samman och fortsätta kämpa för människors och framförallt barns rätt till en trygg och bra uppväxt. Tillsammans är vi starka.

Fakta: Börje Salming

Status: NHL Hall of fame.

Började med hockey: I Kiruna AIF där han spelade 3 säsonger i Division 2

Antal år i Brynäs IF: Tre säsonger.

Övrigt: Börje spelade 17 år i NHL (1 år i Detoit Red Wings och 16 år i Toronto Maple Leafs). Han har representerat Tre Kronor i 2 VM och 1 OS. Dessutom spelade han tre säsonger i AIK.